Stig Rossen -  Årets Julekoncert 2010
 

 

Årets Julekoncert

Sætliste for Portalen:

 
1. afdeling
1 "Det Kimer Nu"
3 "Nu Tændes 1000 Julelys"
3  "Winter Wonderland"
4 "Stop" (Rikke Hvidbjerg)
5

"Giro 413 Medley"

Jeg Så Julemanden Kysse Mor / Du Kære Gamle Julemand / Skal VI Klippe Vore Julehjerter Sammen ?

6  "Den Lille By hed Betlehem"
7 ”A Winters Tale”    
8   ”Du Løfter Mig”
9  ”Joy To The World”
PAUSE
2. afdeling
10 ”Happy Christmas War Is Over”                          
11 ”White Christmas” – Årets Julepostkort
12 ”Let It Snow” (Rikke Hvidbjerg)
13

"Kærlighedens Vej" /”Hallelujah”                 

(Duet Stig Rossen & Rikke Hvidbjerg)      

14 ” Please Come Home For X-mas”
15  ”Julehistorie” – Oplæsning fra Peters Jul
16 ”Børn og Voksne i Kærlig Krans”
17

” Ding Dong Merrily on High”

Med præsentation af kor og orkester

18

"Glade Jul”

(Stig Rossen & Rikke Hvidbjerg)

19 "Dejlig er Jorden"
20

"En Stjerne Skinner i Nat"

(Stig Rossen & Rikke Hvidbjerg)

Ekstranumre:
21 "I Krybben I Stalden" - acapella med koret.
22  ”Når Du Ser Et Stjerneskud”

 

 

Her kan du læse Erling Møllehaves vidunderlige tekst til

 "Kærlighedens Vej" - "Hallelujah"

 

 

 

 

Kærlighedens vej…

 

(Tekst: Erling Møllehave)

 

 

Når julen stille nærmer sig,

så synger jeg min sang for dig

om julens budskab, som er værd at kende.

For Jesus viser dig og mig,

at Han er kærlighedens vej,

og altid er med os til verdens ende.

 

 

Hallelujah… 

 

 

Han tror på os - på denne jord,

og lærer dem, der ikke tror,

at det er let at folde sine hænder,

Han er hos os, - for Han har valgt,

at følge med os overalt,

- og selv vort hjertes inderste Han kender.

 

 

Hallelujah…

 

   

Se, børnene, velsigner Han

med Biblens ord og helligt vand,

og skærmer dem med sine blide hænder,

så skænker Han dem sjælero

for deres rette barnetro,

- og kærlighedens lys Han alle sender.

 

 

Hallelujah...

 

 

 

ÅRETS JULEKONCERT i Portalen

Onsdag den 8. december 2010

 

Lige siden mandag den 22. marts 2010 har jeg glædet mig til denne dag. Årets julekoncert anno 2010. Noget ganske særligt at være med til i år, da koncerten "følger op" på årets nye julealbum inklusive dvd optagelse.

 

Da vi den 22. marts 2010 som nævnt ovenfor var til dvd optagelse i DR Byen, var det en helt utrolig oplevelse for mig. Man tror det måske ikke, når man læser disse ord, men selvom julen på det tidspunkt var overstået for længst, kom jeg med det samme i julestemning, da Thomas Jaqué slog an til "Det kimer nu til julefest".

Jeg var i drømmeverden den dag. Alle melodier og tekster ramte mig på en helt anden måde end tidligere….

Måske derfor jeg har haft spændingen siddende i hele kroppen lige siden.

Så kom dagen - onsdag den 8. december 2010. Portalen i følgeskab med mor og Susanne Østergaard. Iiih hvor var jeg spændt på aftenen. Da vi sad på vores pladser, begyndte jeg, som jeg sommetider gør, når jeg er meget spændt og glad, at ryste i mine ben. Alle følelser sag ude på tøjet, og jeg var SÅ klar!

 

"Det kimer nu til julefest" og "Nu tændes 1000 julelys" - Aaaeeh - Så er vi i gang. Jeg smiler altid over hele ansigtet, når det hele sættes i gang. Herefter følger "Winter Wonderland".

Jeg var lige i stødet den dag, så den fik ikke for lidt med knipseri og takteslag med hænder og fødder.

 

Nu kom det øjeblik, jeg altid er meget spændt på. Årets gæstesolist. Dette år skulle vi nyde godt af performeren Rikke Hvidbjerg, uddannet på Det Danske Musicalakademi i Fredericia. Denne uddannelse kender jeg rigtig godt til fra min tid på performancekursus i København, så det var spændende at høre, hvad hun kunne - så at sige.

Sikke en stemme. Power og præcision. Virkelig dygtig pige.

Jeg så Julemanden kyyysse mor - i går aftes i den mørke gang. Jeg selv var lagt i seng la la la la la. Det såkaldte Giro 413 medley er bare herligt. Jeg kigger altid lige rundt i salen ved dette medley, da jeg så gerne vil mærke stemningen fra publikum. Og gang på gang sker det - alle smiler, er glade og synger med. Foran os sidder et par, hvor kvinden lægger sit hoved på mandens skulder. Det er dejligt at se, hvad folk egentlig reagerer på :-)

Stig fortsætter med at fortælle om ”Oh Little Town Of Betlehem”. En rigtig dejlig sang, som har fået helt nyt lys med ny dansk tekst af Erling Møllehave.

Yes yes yes. David Essex' "A winters tale". Elsker denne sang.

Da Stig havde den med på sin turné første gang, kendte jeg den slet ikke. Jeg fik dog en svingom i Frederiksborg Hallen under sangen det år, og det satte sine spor. Nu elsker jeg den. Den får også lige en rytmefinger med på vejen fra min mor og jeg. Vi hygger os altid med at synge og gynge med bl.a. under denne sang.

Den næste sang har været en fast del af juletourens repetoire gennem en del år efterhånden. Sangen hedder "You Raise Me Up" og er bl.a. sunget af Josh Groban.  Denne sang har også fået en ny dansk tekst af  ”hus-poeten” Erling Møllehave. På dansk hedder den "Du Løfter Mig".

Kan man andet end, at synes den er fuldstændig fantastisk denne sang. Lige såvel som Stig siger i forbindelse med "Glade Jul", at han hele tiden finder nye ting hertil, gør jeg det ved "Du Løfter Mig".

Så var det lige før pausen, og nu skulle vi have gang i festen med en rigtig jule-gospel. Dette skulle være med en af de meget smukke engelske christmas carols - dog lidt omarrangeret fra det traditionelle arrangement. Er I med på den? Jubii. "Joy to the world" - JA TAK - det skal jeg lige love for. Portalen var fyldt til randen med glæde. En fed måde at gå til pause på.

Jeg er helt let og glad J

2. halvdel skal til at gå i gang. Hele ”Jaquét” træder ind på scenen, og pludselig kommer Stig også ind - UDEN musikledsagelse. Han standsede op og talte ud til publikum. Jeg tænkte med det samme "Åh nej hvad nu"! Er det sket noget med hans stemme eller noget? Jeg var nærmest helt panisk.

"Ja nu skulle vi normalt have sunget en anden sang, men jeg ved ikke, om I ved, hvilken dag det er i dag? I dag er det faktisk 30 år siden, at John Lennon blev skudt ned af en galning uden foran sit hjem. Og hvad er så smukkere, end at mindes John Lennon ved at synge "Happy Christmas - War Is Over" - Yes yes yes!!! MIN SANG! ;-) Min mor og jeg tog hinanden i hænderne med det samme.

Med ét steg følelsen af fællesskab! Og med disse ord kunne man i salen høre en sagte 'talen' rundt om hos publikum. Det var bl.a. tankerne, som blev ledt tilbage til den skæbnesvangre dag i 1980, og forventningens glæde over at skulle høre denne vidunderlige sang.

NØJ... HVOR ER HAN GOD. Nu kunne jeg svæve J Stigs fortolkning af denne sang er så smuk, og jeg er fuldstændig rørt til tårer bagefter.

 

 

 

I dag (8/12 2010) er det 30 år siden, John Lennon døde. Legenden hyldes fra New York over Island til Århus på 30-årsdagen for sin død. Lennon blev skudt af den mentalt uligevægtige fan Mark Chapman uden for sit hjem i Dakota-bygningen i New York.

Chapman skød Lennon i ryggen, da han var på vej ind i Dakota-bygningen i selskab med Yoko Ono. Chapman affyrede klokken 22.50 fem skud mod Lennon. De fire skud ramte, og Lennon blev erklæret død 23.15 lokal tid (om end nogle kilder siger 23.07, også kendt fra Tim Christensen-sangen "11.07 pm"). Tidligere på dagen havde Lennon i øvrigt signeret et eksemplar af sit nye album "Double Fantasy" til Mark Chapman.

     

     Stig havde fået rigtig mange opfordringer på den næste sang på programmet. Men han havde i mange år gået som katten om den varme grød – Nissen om den varme julegrød, for det var ikke en hvilken som helst sang.

 

 

      Næh, for sangen Stig talte om, var intet ringere end Bing Crosby juleklassikeren over dem alle "White Christmas". Stig havde valgt at tage den med i sin egenskab at hylde Bing Crosby ;-)

 

Vejret derude i betragtning, så lå den næste sang med gæstesolist Rikke Hvidbjerg "Let it snow" lige til højrebenet, som man siger;-)

Traditionen tro hører der en duet til - og dette var i år Leonard Cohens "Hallelujah". Denne version og har fået titlen "Kærlighedens Vej" med helt ny dansk tekst af Erling Møllehave – selvfølgelig;-) Av av … dén ramte lige i hjertet. Helt utroligt. Sikke nogle stemmer, og sikke de dog klinger godt i dette toneleje.

Om den næste sang vil sagde Stig tre ting

1. Den er ikke skrevet af Erling Møllehave

2. Det er ikke en af de sange, som vi typisk synger rundt om juletræet i de danske hjem og

3. Den er ovre fra Amerika.

Dam dam dam. "Please come home for christmas". Oh year, så er vi i gang igen.

Jeg synes, det gav en lækker kontrast, at Stig havde valgt at skifte sådan mellem genrerne. Super godt!

Nu var det tid til at puste lidt, så Stig "væltede om" i sin julelænestol - "Nu skal vi rigtig jule" - her følger oplæsning fra Peters Jul

Åh, hvor det stråler! Nej, se dog blot,
hvor alle lysene skinne!
Og se, hvor træet er fuldt af godt!
En kat kan nu først jeg finde.
Og der er et horn og en svane- åh!
Og der er Pjerrot af sukker;
ham skal jeg rigtignok passe på,
når siden vi træet plukker.
Her hænger en hest under denne gren,
og der er en kurv med pærer.
Og der er en mand, nej, sikken en!
En tøffel på ryggen han bærer;
hvoraf han er lavet, jeg ikke ved.
Men se blot storken deroppe!
Og kagedukker, som hænderne ned
i bukselommerne proppe!
Og æbler, hvis stilk er fint forgyldt,
og et par strømper af kage
og kræmmerhuse, som helt er fyldt
med ting, som jeg nok gad smage!
Og svøbelsebørn! Og se blot der
to frøer af chokolade!
Nej, kom! Der sidder en ugle her.
Åh, hvor vi alle er glade!
Og store figner i røde bånd
og grise og sukkerkranse!-
Bedstemor, kom, tag fat i min hånd!
Nu skal om træet vi danse.

Med denne søde lille historie tog Stig en glidende overgang direkte til ”Børn og voksne i kærlig krans". Den er så hyggelig og rar, og jeg bliver så varm inden i af tryghed, velsignelse og glæde, når jeg hører denne.

Så skulle orkester og kor præsenteres, og hvad er mere oplagt end af fyre den af til "Ding Dong Merily on High"? Bedre valg findes ikke ;-) Det er igen også noget med traditoner;-)

 

 

”Glade Jul” - den bliver bare bedre og bedre for hvert år, der går. En lille sjov statistik viser, at Stig rent faktisk har sunget denne sang uafbrudt i over 14 timer. WOW!

 

 

 

Stig siger, at nu er vi så langt fremskredet i koncerten, at vi er nået til det punkt, hvor de gerne vil bede publikum om at rejse sig op og være med til holde en tradition i hævd, nemlig at synge fællessangen "Dejlig er Jorden".

Men her i Portalen var det ikke den version vi plejer, da man havde fået besøg af Greve Pigegarde, som skulle spille til.

Inden sidste sang følger altid årets budskab, og i år virkede budskabet virkelig på mig. Måske netop ved at han gik lidt tæt på de fleste menneskers grænse, ved at berøre emnet travlhed og stress i forhold til familielivet. Julen er jo hjerternes fest, men også børnenes fest. Og netop børnene skulle man måske tage lidt mere i fokus end ens egne behov. Du kan læse hele Stig betragtnig / Årets Budskab på siden HER

Efter denne helt utroligt smukke og meget rørende betragtning var det atter tid til en af de helt store favoritter i Årets Julekoncert, nemlig En Stjerne Skinner i Nat. En utrolig smuk sang som har været på repertoiret i mange år, og som hvert eneste år fortæller os, at nu er årets dejlige julekoncert ved at være ved fremme mod slutningen, som de synger i sangen "for vi er fremme nu". Sangen blev sunget af Stig sammen med Rikke Hvidbjerg.

Stig indledte med at sige, at nu var vi nået til det sidste nummer i koncerten, med mindre at vi absolut insisterede på ikke at få et ekstranummer J

Traditioner ved julekoncerterne er der efterhånden mange af. Derfor også dette 1. ekstranummer "I krybben i stalden". A’capella versionen med Stig og koret.

Og så - den uundværlige - "Når du ser et stjerneskud".

 

 

 

Til sidst fik de, hver og en den største hyldest og så velfortjent!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lysene tændtes, og min mor kiggede på mig og sagde: ”I belive I can fly” …. Og JO det tror jeg faktisk også, jeg kunne. Glade og smilende gik vi alle tre, Susanne, min mor og jeg ud af salen.

Nu må det gerne blive jul – SNART ;-)

 

De bedste hilsner

Nanna

Og hendes mor;-)

 

 

Vil du også læse om julekoncerterne eller se videoer:

 

 

DVD'en  kan købes, der hvor du plejer at købe din musik eller hos Stig selv, på www.stigrossenshop.dk - Og så vil du endda kunne få dit helt eget personligt signeret eksemplar :-)

 

 

 

 

 

Læs mere om: