Foredrag med Stig Rossen
"Kys Rutinen"
 
 
 
 
Lyngby Kulturhus
 
Torsdag den 12. april 2007 kl. 19.00
 
 
 
Hermed vores varmeste anbefaling til dette forrygende foredrag med og af
"Stig Him Self"
 
Du kan læse mere om foredraget HER
 
Og om Olinernes historier fra tidligere foredrag:
 
Brøndby
 
Slagelse
 
**************************
 
Reklame fra Nyhedsavisen 
Den 12/4-2007         

 
High Performance Institute
Langelinie Allé 41
2100 København Ø
Tlf.: 3332 1514
Kontakt: Allan Levann
 
********
 
 
 
Anmeldelse af filmen
"Groundhog Day"
 
En tv-meteorolog skal igen dække den store kyndemissebegivenhed. Men denne gang oplever han, at den samme dag gentager sig igen og igen. Det lærer han at udnytte..


SJOVT KOMEDIEPÅHIT
Bill Murray er en af Hollywoods mest raffinerede komedieskuespillere, og det besviser han endnu engang i "Groundhog Day", hvor han også er eneste rigtig gode argument for at se filmen til ende.

Som sur og irritabel tv-meteorolog rejser Phil (Murray) hvert år af sted for at dække kyndelmissens komme. En ultraamerikaniseret, vammel og sødsukret begivenhed, der hænger ham langt ud af halsen.

Men Phil oplever nu det yders mærkelige (!!), at hans dag gentager sig selv. Han vågner op til samme melodi i radioen, han møder de samme folk, der siger det samme hver dag, han oplever den samme begivenhed igen og igen.

Til at begynde med er Phil selvsagt skræmt fra vid og sans, mens kollegaen og den mulige elskerinde Rita (Andie MacDowell) ser bekymret til. Men hen ad vejen begynder Phil at se fordelene i sin usædvanlige repetitionstilværelse.

Næste dag (samme dag på ny) er forrige dag (samme dag) nemlig glemt af verden omkring ham og starter på en frisk. Det vil sige, at Phil kan gøre alt, hvad han har lyst til: næste dag starter det hele forfra igen. Og det har jo sine fordele!

Det er et sjovt påhit, og som nævnt er Murray rigtig god i hovedrollen. Men her hører roserne også op. Filmen er for dum, og det bliver aldrig rigtig forklaret, hvad meningen er med det hele. Skuespillerne omkring Murray er alle karikaturer, der slet ikke fungerer. Stephen Tobolowskys pågående forsikringssælger er alt andet end morsom. Send den mand hjem og lad os få noget skuespil, der kan flytte blikke og stemninger, også i en komedie.
 
Anmeldt af Tobias Lynge Herler
 
 
 

 

Den 12. april 2007

Lyngby Kulturhus - 'Kuhlau Salen'

 (Opkaldt efter ham, som skrev Elverhøj - nemlig Frederik Kuhlau)

Det var med stor glæde vi drog af sted til Lyngby, for at genopleve Stigs formidable foredrag "Kys Rutinen", om at slå 'automatpiloten' fra. Denne gang var det en utrolig kort tur, i forhold til, hvad vi ellers plejer at være på - bare 14 km kunne gøre det.

Vi har, som I kan læse andetsteds på siden her, hørt foredraget før. MEN det bliver det bestemt IKKE dårligere af - tværtimod. Det er som en super spændende film, man hører mange flere detaljer og får nye værktøjer med hjem. Det er suverænt :-)

Stig indleder med at sige: "LYT MED ET ÅBENT SIND". Det er en god indgang til mødet med et andet menneske.

Han ved om nogen, hvad han taler om, for han har spillet hovedrollen som straffefangen Jean Valjean i succes musicalen Lés Misérable ikke mindre end 1478 gange - Den kører for øvrigt for fulde huse, i London på 22. sæson. Det er fantastisk. Men det kommer med garanti ikke bag på alle os, som har haft den udsøgte fornøjelse at opleve denne VERDENS BEDSTE musical.

Stig fik faktisk hovedrollen efter bare 3 måneder i koret. Han var helt 'grøn', ikke en gang færdig på Guildhall School Of Music And Drama, før han gik til audition og fik en rolle i ensemblet. Sjovt nok hører man ofte her i Danmark ham nævnt som "Sjang Val-Sjang" - Hvorfor har vi danskere mon tænkt han skulle være kineser? - Tænker Stig.

Forkælet af Gud og Cameron Mackintosh - det var præcis sådan Stig følte det. Ja' faktisk er Gud og Cameron Mackintosh at betragte som én og samme person i teaterverdenen. Men alligevel gik der ikke så længe før Stig følte, at han manglede den rette indstilling / humør for at gå på scenen og tilføre rollen, hvad han tidligere havde kunnet. Stig ledte efter inspiration og en af ideerne som han gjorde brug af, var at gå hen foran hovedindgangen og se de lange køer af forventningsfulde tilskuere. Og det ultimative var, hvis Stig fandt ud af, at der var danskere i køen. Så sagde han til sig selv: "Nu ska' de godt nok ha' (en god forestilling) - nu skal den have hele armen". Det var ligesom med til at give Stig den manglende gejst tilbage for en stund.

Han var kun halvvejs i sin kontrakt og han var bare ved at "dø" følte han.... Stig havde ramt "The Six Months Wall" som den kaldes (seks måneders muren), med 150 km i timen!!!  Humøret havde ændret sig mærkbart !!!  Han tænkte kun på én ting og det var: "ALDRIG MERE TEATER-SKUESPILLER". Det var simpelthen for trivielt med alle de gentagelser, aften efter aften - næh' han ville være FILM-skuespiller ;-).

Det kom sig nok af at han havde set en tv-udsendelse med Barbara Streisand, som kunne fortælle det smarte ved at være filmskuespiller. Det var, at når først indspilningerne var i 'kassen' , så kunne man ligge der i sit badekar og tjene penge - se det tiltalte Stig ;-)

Da der var 100 forestillinger tilbage af Stigs kontrakt med Lés Mis, begyndte han at tælle dagene til det var overstået. Han gjorde det på en lidt mere 'teatralsk' måde end den gang man som soldat klippede af målebåndet. Stig havde fundet en stump eyeliner i sin skuffe og satte sirligt 100 streger på sit sminkespejl - perfekt opstillet i grupper af fem streger. Og efter hver forestilling kunne han så glædeligt viske en streg ud. Og torsdag og lørdag, hvor der var dobbelt forestillinger kunne han fjerene hele to streger på en dag!.

Der var 50 streger tilbage og så var det Stig, af selveste Cameron Mackintosh bliver spurgt, om han ikke kunne tænke sig at tage 4 måneder mere. "Vi har ikke fundet den rigtige til at overtage rollen efter dig" - .... hallo' tænker Stig "De har ikke fundet en der er så god som mig".... Det er det Stig hører Cameron Mackintosh sige.. Jamen det kan man da ikk' sige nej til !.  Det kan man da ikk !

Så Stig går i krig med en periode mere. 19 måneder med SAMME forestilling, dag ud og dag ind. 8 forestillinger pr. uge ! - Det er da vildt. Bagefter ville det altså også definitivt være - SLUT SLUT for ALTID !! - Stig ville IKKE mere - SLUT !!

Men det går ikk' værre end bedre, end at Stig en dag bliver ringet op af Morten Grunwald fra Danmark, som fortæller, at de på Østre Gasværk vil sætte "LÆSS' MISERABELS" op i Danmark.

Kunne du Stig, ikke tænke dig at komme hjem og spille "SJANG VALSJANG" ?. Stig bliver naturligvis meget ydmyg, men takker pænt nej' - Det går bare ikk. Rollen hænger Stig langt ud af halsen, på nuværende tidspunkt og han kan intet nyt tilføre rollen som han siger.

I begyndelsen af 1993, ringer Morten Grunwald igen... "Stig, kunne du ikke tænke dig at spille rollen bare 1 måned"? - Stig tænker... og svarer "Jo' det vil jeg gerne". Kunne naturligvis ikke få sig selv til at sige NEJ til Morten Grunwald for anden gang. Og de 24 gange han skulle spille den i Danmark, det ville jo' nok gå endda.

Meeen sådan gik det ikke. Faktisk blev det en meget hårdere tid, end i England, for Stig gik på automatpilot, nærmest fra første forestilling. Stig var overbevist om, at NU var det slut for altid med den rolle. Der måtte da findes andre roller til ham!.

Og så.... var det jo' lige at  Cameron Mackintosh kom og fortalte Stig, at de skulle på en Asien-turné med Lés Misérable. Om det ikk' var noget for Stig, at tage med og spille, den alt dominerende hovedrolle.

De skulle til Singapore, Hong Kong, Soul og slutte af i Cape Town. Jamen' hallo... Det kunne Stig da umuligt sige nej til ! - Tænk sig, at skulle spille i Cape Town. De havde lige haft systemskifte i 1994. Det var jo intellektuel udfordring. Og herregud 250 forestillinger fra eller til, kunne vel ikke gøre den store forskel.

Da Stig sad i flyet, her på 1. klasse, den 4. januar 1996, tænkte han. Nu fyrer vi lige denne 8 måneders turné af og så sætter vi alle pengene (det var ganske mange) i banken og så er alle glade. Det skal lige siges at der på Asien turnéen også spilles 8 forestillinger pr. uge, MEN at dobbeltforestillingerne ligger lørdag og søndag. Så der skulle spilles ikke mindre end 5 forestillinger på knap tre dage - lidt over to døgn ! Det var ualmindeligt hårdt og opslidende.

12. maj 1996 !!! - Den dato glemmer Stig ALDRIG. Det var den 'skæbnesvangre' dag, hvor han faldt i søvn midt i sin "drømmerolle" foran en fyldt sal, med 2500 betalende publikummer. Det var i den scene, lige efter studenterne havde sunget "Drink With Me". Det var ret forskelligt, om der blev klappet eller ej efter dette nummer og derfor skulle Stig rejse sig så snart der var ro i salen og dette var så tegn til dirigenten, om at han kunne igangsætte det smukke harpeforspil til "Bring Him Home".

Imens Stig sad der på amunitionskassen, tænkte han ved sig selv: "Jeg kan da godt lige sidde her og lukke øjnene et øjeblik mens de synger....." - MEN det blev IKKE kun til en lille blunder, for Stig faldt i søvn ! - Han 'snorksov' som han udtrykker det !. Han vågner med et sæt og hører stilheden og er straks klar over, at det er HAM de venter på ! ... ups... Han resonerer at "JO'... der er vist stille nok nu".... Stig rejser sig op og harpens dejlige klang begynder og han får (lidt chokeret) sunget "Bring Him Home".

Efter forestillingen, vil Stig skynde sig at sige undskyld til dirigenten. Han løber af sted bag kulissen og ned til dirigenten, som stod og bandt sin butterfly op. Dirigenten hører Stig i baggrunden og inden Stig overhovedet når at åbne munden siger dirigenten: "Du Stig (udtalt Stiik) - jeg kunne enormt godt lide den lille kunstpause du holdt lige før "Bring Him Home" - Stig var målløs... Han svarede blot: "Åh jo' ... Tak, skal du ha' ". Man kan jo' altid prøve noget nyt.

Stig synes det var SÅ synd for ham - han følte han kastede sin "Kunst i Grams"..... uuuh' uuuh'... hvor havde han ondt af sig selv.

Det eneste Stig mente der var at gøre for at trøste sig selv, var at sætte sig ned i den dybeste lænestol, med fjernbetjeningen i hånden. Og så havde han for øvrigt lige bestilt "En Slatten Roomservice Burger".

Nu stod den på "Surmule og Zapp". Han sad der og kunne svælge i sin egen selvmedlidenhed. Trods det at alle muligheder stod åbne for ham. Alt kørte på 1. klasse med karrieren. Men alligevel, var der ikke meget at være tilfreds over - for automatpiloten fik lov at styre.

På den ene tv kanal skal en film til at begynde og Stig øjner, at det er en film med en af hans absolutte favorit skuespillere, Bill Murray. Henover skærmen stod "Groundhog Day". Den måtte Stig altså se - som sagt, så gjort. Du kan se her i venstre kolonne, en anmeldelse af filmen. Det er en film, alle bør se. Den er meget lærerig. Filmens danske titel er "En Ny Dag Truer" ... meget underlig dansk titel. Den kan jo' ligefrem afskrække folk til at vælge at se den!.

Som mange sikkert ved, så var denne film en "Øjenåbner" for Stig. Han begyndte at se anderledes på tingene. Det som før var en triviel og kedelig ting, så som at lægge sminken til Jean Valjean, fik han en helt anden indfaldsvinkel til. Fra at han, meget sjusket, havde kunnet lægge denne meget svære karaktermaske på bare 10 min. tog det nu 1 time !! - Ja' sågar nogen gange helt op til 1½ time !! Stig forsøgte sig med andre måder at lægge sin makeup på - betragtede sit ansigt som "Det Blanke Lærred" og satte streger med en entusiasme så det lignede rigtige rynker mv.

En aften sidder Stig (igen) og ser fjernsyn. En udsendelse med en af verdens bedste sangere Placido Domingo blev annonceret. Stig satte sig godt til rette i lænestolen på hotelværelset og så dette program.

Det var her Stig 'opfandt' bagtungeteknikken. Til trods for at man altid har fået fortalt, at når man skal holde lange toner, så skal man lægge tungen fladt ned i munden (så lyder det som den måde Poul Reumert talte på), stod Placido Domingo og gjorde præcis det modsatte. Han lagde tungen helt tilbage i munden og sang så smukt som vi kender det.

Ved næste dags forestilling måtte Stig afprøve sin nyfundne teknik. Men det gik ikke så godt. Tonen gik helt i stå og det lød bestemt ikke godt.

Den før så svigtende høje fremførte, lange tone sidst i første akt, blev fra nu af sunget fejlfrit. Jo' Stig havde skam også øvet sig ! Sådan skal det være. Vidste du egentligt, at Stig IKKE er uddannet sanger ? - Næh' det gjorde du måske ikke. Men det er der faktisk ikke ret mange der ved. Og det skulle man da heller ikke tro - Med den pragtfulde sangstemme han har. Han er autodidakt som det hedder, altså selvlært sanger. Det har han da gjort til "UG med X og slange" som man siger;-)

Det var blevet tid for den sidste forestilling - og faktisk var Stig "Lidt Ked". Det var ærgerligt at de nu skulle slutte. Nu gik det jo' lige så godt.

Super Glad blev Stig derfor ...... DA Cameron Mackintosh ved nattefesten spurgte Stig om han ikke kunne tænke at spille den ½ år på turné i England og så 1 år på Palace Theater. Han takkede straks JA' - han var ikke bange. Nu vidste han præcis, hvordan han skulle gribe rollen an, så den ikke gik hen og blev en kedelig rutine. Det er sammenlangt blevet til ikke mindre end 1478 gange, at Stig har spillet denne fantastiske hovedrolle.

Se det var om "Den professionelle Side" af Stig, i forhold til automatpiloten. Men faktisk siger Stig med et smil: " Jeg har ikke haft en dårlig dag siden sommeren 1996 " - og med dette skal det ikke forstås at han er en 'lalleglad' person, som altid går rundt og smågriner hele tiden. Nej det skal forstås på den måde, at Stigs indfaldsvinkel til en god dag ikke har svigtet ham siden den sommerdag. Hvorledes din dag bliver, afhænger helt af din indstilling til dagen. Måske skulle alle tænke over det.....

V I R K E L Y S T - prøv at sige ordet !  Prøv at dele det op - Sig: "LYSTEN TIL AT VIRKE" !  

Dette er et af Stigs yndlings ord og det kan man kun følge ham i.

Det er også evnen / arrangementet til at gå ind til en opgave med. Prøv at tænke på Marguritte Vibys sketch om den "Jazzede Husmor"... Stig får straks smilet frem på alles læber, da han begynder at 'vaske gulv' præcis som Marguritte gjorde det den gang - thi' hi'...

Hvordan kan en perfekt dag se ud? - Stig foreslår, at det kunne være noget i retningen af:

1. Man vågner to min. før vækkeuret ringer og er frisk til at stå op.

2. Man går ud og tisser mens kaffen brygger

3. Man når frem til jobbet - på "GRØN BØLGE"

4. Hjemme igen dækker man bord, med levende lys og foldede servietter mens stegen står i ovnen.

5. En god flaske rødvin trækkes op

6. Nu er man klar til KONEN kommer hjem

Det er da en perfekt dag :-)

 "Solformørkelser" som Stig har 'døbt' det negative - om det er mennesker eller situationer, det er fuldstændigt lige meget. De er alle med til at påvirke vores humør, i negativ retning.

Sig til dig selv, at du ikke vil lade dig påvirke af denne negative energi. Forsøg at hjælpe lidt positiv energi frem hos et andet menneske, hvis du står overfor en person med en negativ energi, en såkaldt "Solformørkelse".

 

"Lev i Nuet".

 

"Et hvert møde med et andet menneske, er en mulighed for at ændre verden, bare en lille smule".

                               

 

Tusinde TAK Stig - du rammer dybt med dine ord.

                                         Det er vigtige ting at tage med sig i livet.

                                           De bedste hilsner fra